11 квітня - презентація книг етнолога Ірини Ігнатенко у Руському клубі "Культ РА"

теґи: Ірина Ігнатенко, ''Полісся'', афіша Київ, жіноче тіло у традиційній культурі, літературна презентація Київ, поліська медицина

 

                            

11 квітня о 19.00 Руський клуб «Культ РА» запрошує усіх охочих на зустріч-лекцію з етнологом Іриною Ігнатенко та директором видавництва "Дуліби" Мариною Гримич.


Зустріч відбудеться у неформальній атмосфері вільного спілкування. Будемо говорити про цікаві й відверті питання: жіноче тіло, жіночність та жіноча сексуальність у традиційних уявленнях та українській культурі, а також – про замовляння й медицину поліських знахарів та чаклунів...

Адже обговорення буде присвячено одразу двом етно-дослідженням, монографіям авторки, кандидата історичних наук, доцента Київського національного університету імені Тараса Шевченка – Ірини Ігнатенко.

По-перше, це книга «Жіноче тіло у традиційній культурі українців» – дослідження традиційних уявлень, які існують в українській культурі про жіночу фізіологію, жіноче тіло та пов’язані з ним народні вірування, обряди, ритуали і народно-медичні практики. 
Монографія присвячена найбільш табуйованим ділянкам традиційної культури: жіночій фізіології і репродуктивному здоров'ю, особливостям інтимних відносин і гігієни статевих відносин у сільській культурі, способам контрацепції і позбування небажаної вагітності, жіночим та венеричним хворобам та ін. 
Лише деякі з перерахованих питань вивчалися дослідниками, та й то, фрагментарно. Українська етнологічна наука нарешті позбулася сором'язливості і заповнила велику лакуну в науковому дискурсі про народну культуру. В основу дослідження покладено лише факти: матеріали (значною мірою введені в науковий обіг уперше), зібрані в польових умовах самою авторкою, доповнені відомостями з друкованих джерел та архівів. 


Книга щедро ілюстрована матеріалами Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», репродукціями творів Національного художнього музею Уктраїни, світлинами комплексних історико-етнографічних експедицій Державного наукового центру захисту культурної спадщини.

Друга книга авторки «Народна медицина у традиційні культурі українців Центрального Полісся» – присвячена народній медицині українців Центрального Полісся, передусім земель, забруднених унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Дослідження значною мірою опирається на власноруч зібрані автором протягом 10 років експедиційні записи з більш як 100 сіл. Незважаючи на те, що книга стосується лише одного етнографічного субрегіону, вона, проте, є цінним джерелом знань, оскільки Полісся й досі зберігає свою архаїку.

Усі книги можна буде придбати у день презентації за особливо привабливою ціною:)