категорії: новина

Масниця в Руському клубі "Культ РА"

теґи: Коло Дій, Колодіїв Тиждень, Масляна, Масниця, варенички, гадання, млинці, узвар

 

Проведемо зиму та відсвяткуймо Масницю в Руському клубі "Культ РА"!

Пригощаємо сонячними млинцями, домашніми вареничками та цілющими колодієвими напоями!

Відтепер і до 6 березня у "Культ РА" – обрядові гуляння, гадання на вареничках та знижка 30% на традиційні колодієві страви!

Колодій, Масниця, Масляна, Бабське свято, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини — свято на честь весняного пробудження природи. 

Це початок нового циклу залицянь і любощів, пошуку пари, з метою продовження роду. Колодій співпадав у часі із Сиропусним тижнем, останнім тижнем М'ясниць.

Це останній, напередодні Великого посту, тиждень коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем або попросту Бабським, а Колодій, відповідно, Бабським святом.

Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування. :)

У дійствах Колодієвого свята брали участь багато ворогуючих людей (сусіди, заздрісники, свекрухи, невістки, зяті, тещі). І цим особам "по колу" давали напої, які "гасили колючі нерви".

Діяла глибока народна філософія: на Колодія обов'язково годиться помиритися, бо якщо ні, – тоді за весь рік (до нового Колодія) зло серце та душу так сточить, як шашіль конає тверду деревину, робить її крихкою, і згодом вона розпадається на порох. Напої давали пити впродовж усіх семи днів.

Сьомого дня Колодій «вмирав», а з ним повинні були вмерти зло, плітки, заздрощі, наклепи, ворожнеча. Люди обнімалися, цілувалися, раділи наближенню весни і співали:

Я на тебе, Колодію,

Маю всю надію,

А без тебе, Колодію,

Нічого не вдію.

Ворогуючі затягували хором:

Ой спасибі, Колодію,

Що зібрав до купки,

Гостювали, цілувались,

Аж злипались губки.

І вже окрилені, веселі, оздоровлені вітамінними напоями розходились по домівках, тоді співали оптимістичної:

Я тобою, Колодію,

Куди їду, то радію:

Чи ранесенько, чи пізнесенько,

Чи хутесенько-помалесенько.

А ось опис Колодієвих напоїв: запалений сонцем Дажбога, очищений вогнем Сварожича, замовлений душею зоряного неба предків медово-сонячний напій, спроможний очистити від скверни.

Веселої Вам Масниці! :)